Barn- og elevforsikring
Alle barn og skoleelever i Oslo kommunes barnehager eller skoler dekkes av denne ulykkesforsikringen. Forsikringen kan også omfatte barn i besøkshjem, fosterhjem og barnehjem.
Spørsmål og svar om barn- og elevforsikring
Hva dekker forsikringen?
Forsikringen dekker død, invaliditet og behandlingsutgifter som følge av en ulykkesskade. Skader som følge av sykdom er ikke dekket. Materielle skader (klær, fottøy, briller etc.) dekkes heller ikke.
Død
Forsikringssummen ved dødsfall er 1 G. Erstatningen utbetales hvis ulykkesskaden har medført død innen et år etter ulykken.
Varig medisinsk invaliditet
Forsikringssum/erstatning ved 100 prosent varig medisinsk invaliditet er 5 G. Ved invaliditetsgrad lavere enn 100 prosent utbetales erstatning forholdsvis i henhold til invaliditetsgrad. Det ytes erstatning for varig medisinsk invaliditet fra og med 1 prosent. For voksne personer som gjennomfører grunnskole eller videregående på spesielle vilkår, ytes det erstatning for varig invaliditet fra og med 15 prosent.
Behandlingsutgifter
Nødvendige og skaderelaterte behandlingsutgifter påført innen 2 år fra skadedagen dekkes med inntil 0,25 G.Det forutsettes at lege/behandler har offentlig avtale.
Ved erstatning av behandlingsutgifter fratrekkes en egenandel på 1 000 kroner per skadetilfelle.
Forsikringsdekningen varer i 10 år etter skaden.
Når og hvor gjelder forsikringen?
Forsikringen gjelder som hovedregel i den perioden barn eller skoleelever er i barnehagen eller på skolen.
Forsikringen gjelder også:
- Utenfor barnehagens/skolens område når barn/elever deltar på arrangementer organisert av skolen/barnehagen, inklusive turer utenlands.
- Direkte reise mellom hjem og skole/barnehage.
- Direkte reise mellom hjem og aktiviteter i regi av skole/barnehage.
- På utenlandsturer i regi av skole/barnehage.
Barn som bor på barnehjem, internatskole eller fosterhjem, er dekket hele døgnet.
Gjelder forsikringen på hjemmeskole?
I utgangspunktet gjelder forsikringen på skolen. Det er hovedregelen. Når skolearbeidet foregår hjemme er det et unntak fra hovedregelen. Forsikringen kan i prinsippet også gjelde der, men det stilles krav om at eleven faktisk utfører skolearbeid når eleven skades. Det stilles derfor følgende krav:
- Eleven utfører skolearbeid i det skaden skjer.
- Eleven kan ikke gjøre private sysler.
- Skaden må skje på et svært begrenset område, det vil si i tilknytning til skrivebordet/skole-PC-en eller der skolearbeidet normalt utføres.
- Skaden må være forårsaket av noe som ligger under Oslo kommunes naturlige ansvar.
Hvem gjelder forsikringen for?
Elever registrert/innmeldt i:
- Grunnskolen inkludert spesialundervisning
- Videregående skole inkludert spesialundervisning
- Videregående skole i utlandet når Oslo kommune står ansvarlig for opplæringen
- Skolefritidsordningen inkludert aktiviteter organisert av skolefritidsordningen
- Musikkskolen
- Aktiviteter organisert av FAU
Barn registrert/innmeldt i:
- Musikkskolens barnehage
- Kommunale barnehager og kommunale plasser i private barnehager
- Kommunale barneparker og kommunale plasser i private barneparker
- Feriekoloni
- Juniorfritidsklubber, ungdomsklubber og andre klubber i kommunal regi
Barn:
- Under barnevernets og sosialkontorets omsorg utenfor hjemmet
- I besøkshjem/weekendhjem
- Sammen med støttekontakter oppnevnt av barnevernet eller sosialkontoret
- Som bor på barnehjem, internatskole eller fosterhjem
- Under barne- og ungdomspsykiatriens omsorg og behandling
Praksiselever og lærlinger:
Praksiselever og lærlinger omfattes av ulykkesforsikringen som skoleelever. De omfattes i tillegg av bedriftens yrkesskadeforsikring som arbeidstakere og yrkesskadedekningen i Nav.
Forsikringen omfatter ikke:
- Barn og elever som deltar i aktiviteter i privat regi, organisert på privat initiativ av foreldre eller andre, selv om disse foregår i barnehage-, skole- eller AKS-tiden, eller i lokaler eid av Oslo kommune.
-
Skader som skyldes deltakelse i ulike former for ekstremsport eller kampsport.
Hva må du gjøre ved skade?
Skader skal meldes inn til oss så tidlig som mulig.
Her er det viktig å merke seg at det kun er større skader som skal meldes inn. Du trenger derfor ikke å melde inn mindre hendelser som ikke vil føre til varig skade og som helt klart er av forbigående karakter.
Hvilke skader skal du melde til oss?
Skader som medfører undersøkelse og behandling hos lege eller tannlege, skal meldes til oss. Dette gjelder for eksempel:
- Tannskader – utslåtte og løse tenner
- Bruddskader
- Hodeskade – for eksempel hjernerystelse
- Forstuing og korsbåndskade
- Ryggskade som krever behandling
- Kutt- og brannsår som kan gi arr
- Andre alvorlige skader
Derimot er det ikke nødvendig å melde småskader som for eksempel små kutt, flis i fingeren, blåmerker, overtråkk, skrubbsår osv.
Frister
Meldefrist
For ikke å miste retten til erstatning under ulykkesforsikringen, må krav meldes til oss uten ugrunnet opphold og senest ett år etter at skadelidte fikk tilstrekkelig kunnskap om de forhold som begrunner kravet.
Foreldelsesfrist
Hvis et erstatningskrav foreldes, betyr det at retten til å få erstatning faller bort. Hovedregelen er at erstatningskrav ved ulykkesskade foreldes etter tre år. Foreldelsesfristen starter å løpe ved utløpet av det kalenderåret du fikk nødvendig kunnskap om de forhold som ligger til grunn i kravet ditt.
Med kunnskap mener vi som hovedregel følgende:
-
Kunnskap om skaden
Foreldelsesfristen begynner ikke å løpe før du har skaffet deg tilstrekkelig kunnskap om skaden. Dette vil si at skaden din må ha utviklet seg på en måte som gir deg grunnlag til å reise sak om erstatning. Det kan for eksempel være ved en spesialisterklæring som sannsynliggjør at du ble påført en skade ved ulykken. -
Kunnskap om ansvarlig forsikringsselskap
Fristen for foreldelse begynner ikke til å løpe før du har skaffet deg nødvendig kunnskap om hvilket forsikringsselskap kravet skal rettes mot. -
Kunnskap om økonomiske konsekvenser av skaden
For krav om erstatning for økonomisk tap begynner ikke fristen for foreldelse å løpe før du har skaffet deg nødvendig kunnskap om økonomiske konsekvenser av skaden. Med økonomiske konsekvenser mener vi her eventuelle behandlingsutgifter.
Så snart du har skaffet deg den nødvendige kunnskapen om disse forholdene må erstatningskravet meldes inn til oss. Utløpet av kalenderåret betyr 31. desember, slik at foreldelse av ulykkesforsikringen inntrer 1. januar tre år senere.
Den absolutte foreldelsesfristen ved ulykkesskade er likevel ti år, regnet fra utløpet av det kalenderåret forsikringstilfellet inntraff, uavhenig av om du hadde kunnskap eller ikke.
Mer informasjon om loven om forsikringsavtaler: Forsikringsavtaleloven § 18-15 og 18-6