Yrkesskadeforsikring
Denne forsikringen gjelder i hovedsak skader som oppstår mens du er i arbeid, på arbeidsstedet, i arbeidstiden.
Spørsmål og svar om yrkesskadeforsikring
Hva dekker forsikringen?
Yrkesskadeforsikringen dekker yrkesskade eller yrkessykdom som fører til varig ervervsmessig uførhet, varig medisinsk invaliditet eller død.
Hvem er forsikret?
- Ansatte i Oslo kommune (inkludert lærere)
- Folkevalgte i Oslo kommune (gjelder ordfører, byråder, byrådssekretærer, utvalgsledere og utvalgsnestledere)
- Ansatte i Sporveien og følgende datterselskap til Sporveien: Sporveien Trikken og Sporveien T-banen
- Ansatte i Oslo Konserthus AS
- Ansatte i Klubben Røverstaden AS
Viktig å være klar over: Personer som har blitt ufør og mottar arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd, er ikke dekket av denne forsikringen.
Når og hvor gjelder forsikringen?
Yrkesskadeforsikringen gjelder mens du er i arbeid, på arbeidsstedet, i arbeidstiden.
Utvidet dekning
Mange av våre forsikrede har også en utvidet dekning av forsikringen. Dette gjelder deg som har en fast avtalt arbeidstid med arbeidsgiveren din. Er du ansatt på timesbasis, gjelder ikke utvidet dekning.
Forsikringen gjelder da også på direkte reise mellom hjem og arbeidssted/oppdragssted, på tjenestereise eller hvis du rammes av vold fra klient på fritiden. Her dekkes du i forbindelse med ulykke som medfører arbeidsuførhet eller dødsfall. Dekningen er ikke like omfattende som ved ulykker som skjer på arbeidsplassen.
Hvor mye er du forsikret for?
Forsikringssum/erstatningsbeløp fastsettes individuelt og er avhengig av alder, inntekt, graden av uførhet/invaliditet, stillingsbrøk med mer. Erstatningsbeløp fastsettes i henhold til gjeldene lover, rettspraksis og forsikringsvilkår.
Utgifter
Hvis du som følge av yrkesskade eller yrkessykdom har utgifter til legebehandling, medisiner eller lignende for varig medisinsk invaliditet eller varig ervervsmessig uførhet, vil du kunne få dekket/erstattet disse utgiftene, enten av det offentlige eller under yrkesskadeforsikringen.
Materielle skader (klær, fottøy, briller etc.) dekkes ikke.
Tapt inntekt
Hvis du som følge av yrkesskade eller yrkessykdom har hatt tap av inntekt i tiden fram til endelig oppgjør for skaden, vil du under yrkesskadeforsikringen kunne få dekket/erstattet dette inntektstapet. Erstatningen fastsettes individuelt i henhold til gjeldende rett.
Varig ervervsmessig uførhet (tap av framtidig inntekt)
Du kan få erstatning hvis du blir helt eller delvis varig ervervsmessig ufør som følge av yrkesskade eller yrkessykdom. Erstatningen er fastsatt ved forskrift og skal dekke tap av fremtidig inntekt. Erstatningen kan være utvidet gjennom tariffavtalen din.
Varig medisinsk invaliditet
Du kan også få erstatning hvis du blir varig medisinsk invalid som følge av yrkesskade eller yrkessykdom hvis graden av medisinsk invaliditet er 15 prosent eller mer. Denne erstatningen skal ikke dekke konkrete økonomiske tap (tapt inntekt etc.), men er en kompensasjon for redusert livskvalitet som følge av skaden/sykdommen.
Erstatningen fastsettes på bakgrunn av invaliditetsgraden.
Død
Ved død utbetales det erstatning til:
Ved yrkesskade eller yrkessykdom som medfører dødsfall, er etterlatte i henhold til tariffavtalen sikret en minimumserstatning på 15 G uansett avdødes alder.
Hva er maksimal utbetaling?
Flere av forsikringene våre gir utbetalinger i forbindelse med død, invaliditet eller inntektstap. Er du dekket av flere forsikringer hos oss, vil utbetalingene fra disse bli samordnet. Den samlede erstatningen kan ikke overstige 18 G.
Hvem har krav på erstatning?
Ved skade som ikke medfører død
Erstatning utbetales til den forsikrede som er blitt rammet av yrkessykdom eller ulykke.
Ved død
Ved død utbetales erstatning til følgende etterlatte:
Avdødes ektefelle eller samboer, barn under 20 år eller andre personer som for en vesentlig del ble forsørget av avdøde.
Hva må du gjøre ved skade?
Skader og sykdommer skal meldes inn til oss så tidlig som mulig.
Her er det viktig å merke seg at det kun er hendelser som kan føre til varig skade som skal meldes inn. Skaden må også være forårsaket av en arbeidsulykke (ulykkeshendelse på jobb). Du trenger derfor ikke å melde inn mindre hendelser som ikke vil føre til varig skade og som helt klart er av forbigående karakter.
Her kan du lese mer om hva som menes med yrkesskade og yrkessykdom.
Hvilken skade skal du melde til oss?
Eksempel på skader som skal meldes inn til oss:
- tannskader – utslåtte og løse tenner
- bruddskader
- hodeskade – for eksempel hjernerystelse
- forstuing og korsbåndskade
- ryggskade som krever behandling
- kutt- og brannsår som kan gi arr
- andre alvorlige skader
Eksempel på skader som det ikke er nødvendig å melde inn til oss:
- skader som er av forbigående karakter
- skader som nesten sikkert ikke vil føre til noen varig skade, for eksempel små kutt, flis i fingeren, blåmerker, overtråkk og skrubbsår
- hendelser som er ubehagelige eller som medfører ulik grad av engstelse/belastning/påkjenning
- svimmelhet og hjerteproblemer (for eksempel akutt illebefinnende) som ikke er yrkesrelatert
- belastningslidelser og småskader som er påført over tid
- tygge- og spiseskader
For å ha rett til erstatning må skaden være av varig og betydelig karakter. Det innebærer blant annet krav om langvarig og vedvarende symptomer.
Er du tvil om skaden skal meldes, så anbefaler vi deg å kontakte oss.
Frister
Foreldelsesfrist
Hvis et erstatningskrav foreldes, betyr det at retten til å få erstatning faller bort. Hovedregelen er at erstatningskrav ved ulykkesskade foreldes etter tre år. Foreldelsesfristen starter å løpe ved utløpet av det kalenderåret du fikk nødvendig kunnskap om de forhold som ligger til grunn i kravet ditt.
Med kunnskap mener vi som hovedregel følgende:
-
Kunnskap om skaden
Foreldelsesfristen begynner ikke å løpe før du har skaffet deg tilstrekkelig kunnskap om skaden. Dette vil si at skaden din må ha utviklet seg på en måte som gir deg grunnlag til å reise sak om erstatning. Det kan for eksempel være ved en spesialisterklæring som sannsynliggjør at du ble påført en skade ved ulykken.
-
Kunnskap om ansvarlig forsikringsselskap
Fristen for foreldelse begynner ikke til å løpe før du har skaffet deg nødvendig kunnskap om hvilket forsikringsselskap kravet skal rettes mot. -
Kunnskap om økonomiske konsekvenser av skaden
For krav om erstatning for økonomisk tap begynner ikke fristen for foreldelse å løpe før du har skaffet deg nødvendig kunnskap om at skaden vil medføre et økonomisk tap. Dette kan for eksempel være behandlingsutgifter eller tap i fremtidig inntekt.Vi gjør oppmerksom på at foreldelsesfristen begynner å løpe ulikt i forhold til hva du skal ha erstattet.
Tapet må fremkomme på en slik måte at det er praktisk mulig å formulere et omtrentlig økonomisk krav, selv om kravet ikke lar seg beregne helt nøyaktig.
Så snart du har skaffet deg den nødvendige kunnskapen om disse forholdene må erstatningskravet meldes inn til oss. Utløpet av kalenderåret betyr 31. desember, slik at foreldelse av personalforsikringen inntrer 1. januar tre år senere.
Den absolutte foreldelsesfristen ved ulykkesskade er likevel ti år, regnet fra utløpet av det kalenderåret forsikringstilfellet inntraff, uavhengig av om du hadde kunnskap eller ikke.
Mer informasjon om loven om forsikringsavtaler: Forsikringsavtaleloven § 18-6
Forsikringsvilkår
Last ned forsikringsvilkårene for ansatte i Oslo kommune:
Forsikringsvilkår yrkesskade Oslo kommune (PDF)
Last ned forsikringsvilkårene for ansatte i Sporveien:
Forsikringsvilkår yrkesskade Sporveien (PDF)
Last ned forsikringsvilkårene for ansatte i Oslo Konserthus AS og Klubben Røverstaden AS:
Forsikringsvilkår yrkesskade Oslo Konserthus og Klubben Røverstaden AS (PDF)