Generelt om avtalefestet pensjon (AFP)
Hva er AFP?
AFP er en førtidspensjonsordning som gjør det mulig å gå av med pensjon fra du fyller 62 år. AFP varer frem til du fyller 67 år.
Hvem har rett til AFP?
Fra du fyller 62 år kan du ha mulighet til å ta ut AFP. Dette gjelder de fleste av våre medlemmer.
Her er vilkårene som må være oppfylt for at du skal kunne ta ut AFP:
- Du må være i lønnet arbeid frem til du går av med AFP.
- Du må ha jobbet sammenhengende i 3 år i minimum 20 prosent stilling i offentlig sektor på det tidspunkt pensjonen tas ut.
- Du må ha minst 10 år med opptjening av pensjonspoeng i folketrygden etter fylte 50. For å få pensjonspoeng må årsinntekten din ha vært høyere enn 1 G (folketrygdens grunnbeløp). Per 1. mai 2024 er 1 G = 124 028 kr.
- Du må ha hatt en årlig inntekt på minst 1 G de siste tre årene før du starter å ta ut AFP
- I løpet av de 10 beste inntektsårene dine (etter 1967 og til og med året før du går av med pensjon), må du ha hatt en inntekt på minst 2 G (2 ganger folketrygdens grunnbeløp).
- Skal du gå av med delvis AFP, må arbeidsgiveren din godkjenne det.
- Du kan ikke få utbetalt AFP i tillegg til ytelser fra Nav. Dersom du har slike ytelser, må du si fra deg disse for å få rett til AFP.
Kan du gå av med delvis AFP?
Du kan velge å gå av delvis med AFP. Dette forutsetter imidlertid at arbeidsgiveren din godkjenner det.
AFP-graden beregnes utifra din forventede fremtidige inntekt. Det er derfor viktig at du oppgir denne så nøyaktig som mulig når du søker.
Når kan du ta ut AFP?
Hvis du har rett til AFP, kan du starte uttaket når som helst fra du fyller 62 år og frem til du fyller 67 år.
Hva er forskjellen på AFP og alderspensjon?
Avtalefestet pensjon (AFP) er en førtidspensjonsordning som gjør det mulig å gå av med pensjon tidligere. Hvis du oppfyller kriteriene for AFP, kan du starte å ta ut AFP når som helst fra du fyller 62 år og frem til du fyller 67 år. AFP utbetales i sin helhet fra oss.
Alderspensjon er en livsvarig pensjon som fleste av medlemmene våre tidligst kan ta ut fra de fyller 67 år. Utbetalingen av alderspensjon etter 67 år, deles mellom oss og Nav.
For noen yrker som sykepleiere, hjelpepleiere og brannpersonell kan man gå av med alderspensjon tidligere enn 67 år. Disse kan velge om de vil ta ut tidlig alderspensjon eller AFP. Det er praktiske og skattemessige forskjeller mellom de to pensjonstypene.
Her kan du lese mer om de viktigste forskjellene mellom AFP og tidlig alderspensjon.
Hva får du i AFP?
Med pensjonskalkulatoren på Din side kan du estimere din fremtidige pensjon.
Pensjonskalkulatoren er tilgjengelig for et stort antall av medlemmene våre på Din side. Her kan du sjekke ut hva du kan få i pensjon på ulike tidspunkt og planlegge når det er best for deg å ta ut pensjon.
Kalkulatoren har foreløpig ikke støtte for deg som er i følgende situasjon:
- Får utbetalt uførepensjon fra oss
- Har mer enn en stilling tilknyttet pensjonsordningen hos oss
- Ikke lenger jobber hos en arbeidsgiver med pensjonsopptjening i OPF"
- Har særaldersgrense. Noen yrker har det som kalles særaldersgrense. Blant våre medlemmer gjelder dette i hovedsak sykepleiere, hjelpepleiere og brannpersonell.
- + enkelte andre grupper
Vi jobber med å videreutvikle kalkulatoren slik at den kan bli tilgjengelig for flere fremover.
Hvis du tilhører en gruppene som ikke får opp kalkulator på Din side og du har fylt 60 år, kan du bestille en foreløpig pensjonsberegning fra oss. Dette er er manuell beregning der du får et estimat på din fremtidige pensjon fra en gitt alder. Bestillingsskjemaet er tilgjengelig på Din side under "Søknader".
Hva er et etteroppgjør?
Hvert år når skatteoppgjøret er klart, kontrollerer vi at alle våre AFP-pensjonister har fått korrekt utbetalt pensjon. Dette kalles etteroppgjør.
Er det et avvik på mer enn 30 000 kroner fra inntekten du har oppgitt til oss, vil pensjonen din bli beregnet på nytt, og du må tilbakebetale for mye utbetalt pensjon. Har du tjent mindre enn du har oppgitt til oss og det viser seg at du har fått utbetalt for lite pensjon, vil du få en etterbetaling.
Hvilke muligheter har du til å jobbe ved siden av pensjonen?
Skal du jobbe ved siden av AFP, er det viktig at du er klar over reglene som gjelder for arbeid og pensjon. Reglene som gjelder for deg, er avhengig av hvilken type AFP du har.
Det finnes to typer AFP, folketrygdberegnet AFP og tjenestepensjonsberegnet AFP.
Fra du er 62 år og frem til du fyller 65 år får du utbetalt folketrygdberegnet AFP.
Etter at du har fylt 65 år kan du enten fortsette med folketrygdberegnet AFP eller få utbetalt tjenestepensjonsberegnet AFP om du oppfyller vilkårene. Ta gjerne kontakt med oss hvis du er over 65 år og lurer på hvilken AFP du har.
Inntektsregler for folketrygdberegnet AFP:
-
Med 100 % AFP kan du kun tjene 30 000 kroner per kalenderår før pensjonen fra oss blir redusert. Dette gjelder alle former for pensjonsgivende inntekt, fra både privat og offentlig sektor.
-
Går du av med delvis AFP vil du i søknaden oppgi hva du forventer å tjene ved siden av pensjonen. Vi bruker denne forventede årsinntekten til å beregne hvor mye du skal ha utbetalt av oss.
Inntektsregler for tjenestepensjonsberegnet AFP:
Her kommer det an på hva slags inntekt du har.
Hvis du skal jobbe i privat sektor, gjelder følgende:
Skal du jobbe for en arbeidsgiver i privat sektor uten tilknytning til offentlig tjenestepensjon, kan du jobbe så mye du vil uten at pensjonen blir redusert.
Hvis du skal jobbe i offentlig sektor, gjelder følgende:
-
Med 100 % AFP er det viktig at du ikke jobber så mye at du blir meldt tilbake i en offentlig tjenestepensjonsordning. Offentlige tjenestepensjonsordninger har forskjellige innmeldingsregler. Det er i utgangspunktet stillingsstørrelse/ antall timer i arbeid som avgjør om du skal meldes inn i en offentlig tjenestepensjonsordning. Ved å bli innmeldt på nytt vil pensjonen din bli redusert, og du risikerer å få en mindre gunstig pensjonsavtale enn du tidligere hadde.
Skal du jobbe for Oslo kommune vil du fra 1. januar 2021 bli meldt inn fra første time. For eksempel vil kun én ekstravakt medføre innmelding. Skal du jobbe for en annen arbeidsgiver, må du undersøke hvilke innmeldingsregler som gjelder for den aktuelle pensjonsordningen.
Skal du jobbe i offentlig sektor, og blir ansatt på pensjonistvilkår, vil ikke inntekten din påvirke pensjonen din. Selv om pensjonistlønn i noen tilfeller er lavere enn ordinær lønn, er ordningen tilrettelagt slik at du enkelt kan kombinere pensjon og arbeid. Det kan derfor være lurt å undersøke med arbeidsgiveren din om du kan ansettes på pensjonistvilkår. Oslo kommune bruker statens timesats for ansettelse på pensjonistvilkår. Fra 01.01.2023 er denne 233 kroner per time.
-
Går du av med delvis AFP skal pensjonen reduseres om stillingsprosenten din øker.
NB! Under pandemien gjaldt egne regler for pensjonister som skulle jobbe i helsetjenesten og skoler/barnehager i Oslo kommune. Les mer om kravene som gjaldt for koronarelatert arbeid her.
Søknadsprosessen
Hvordan søker du om AFP?
Søknadsskjemaet for AFP er digitalt og er tilgjengelig for utfylling på Din Side seks måneder før du fyller 62 år.
Slik fungerer søknadsprosessen:
- Kontakt arbeidsgiveren din i god tid før du ønsker å ta ut AFP.
- Skal du slutte helt i stillingen din, er det viktig at du avtaler sluttdato med arbeidsgiveren din og sier opp stillingen din.
- Fyll inn din del av søknaden. Du finner søknaden på Din Side.
- Arbeidsgiveren din må fylle ut arbeidsgiverdelen av skjemaet.
- Når pensjonen din er beregnet vil du motta et vedtaksbrev fra oss. Dette vil du få tidligst en måned før første utbetaling.
Hvordan kan du se status på søknaden din?
Status på søknaden finner du på Din side.
Hvor lang er behandlingstiden på søknaden?
Når søknaden din er ferdig behandlet vil du få et brev fra oss. Her vil du få informasjon om beløp og utbetalingsdato. Dette vil du få tidligst en måned før din første utbetaling.
Går det an å søke om pensjon tilbake i tid?
Nei, dette går ikke an.
Utbetaling av AFP
Når utbetales AFP fra OPF?
Pensjon fra oss utbetales den 15. hver måned, og settes direkte inn på kontoen din. Hvis den 15. faller på en helg eller helligdag, utbetales pensjonen siste virkedag før.
Se oversikt over våre utbetalingsdatoer her.
Nav har utbetaling av sine pensjoner den 20. i måneden.
Hvor finner du utbetalingsslippen din?
Utbetalingsslippen finner du under Din pensjon, Dine utbetalinger på Din side.
Hvordan kan du endre kontonummer?
Du kan enkelt endre kontonummer under Din pensjon, Dine utbetalinger på Din side.
Skal du endre til et utenlandsk kontonummer, er det viktig å være klar over følgende:
Vi kan kun utbetale til banker med IBAN- og SWIFT-nummer. Ønsker du å endre kontonummer til en utenlandsk bank, må du sende oss en skriftlig henvendelse med IBAN-nummer og SWIFT-kode. Disse får du ved å kontakte banken din.
Hvordan kan du endre adressen din?
Adressen vi har oppført på deg er din folkeregistrerte adresse. Om denne adressen ikke stemmer, kan du endre denne på Skattetatens nettsider.
Hvis du kun ønsker å endre c/o-adresse kan du imidlertid gjøre dette direkte til oss. C/o er en engelsk forkortelse som betyr «care of» og er aktuelt i tilfeller der du ønsker at noen andre skal motta posten din på vegne av deg. Du finner kontaktinformasjonen vår her.
Hvordan kan du endre skattetrekk?
For å endre skattetrekket ditt, må du gjøre dette hos Skatteetaten.
Vi henter alle skatteopplysninger elektronisk fra Skatteetaten den første i hver måned.
Hvordan skattlegges AFP?
AFP skattlegges som pensjonsinntekt. I desember trekkes det ikke skatt på alderspensjon.
På Skatteetatens nettsider kan du lese mer om skatteregler for pensjonister.
Hvordan reguleres AFP?
I hvilke situasjoner må du melde fra til oss om endringer?
Du må gi oss beskjed hvis du:
- skal jobbe ved siden av pensjonen din og på nytt meldes inn i en offentlig tjenestepensjonsordning,
- har tatt ut pensjon og begynner å jobbe 10 % eller mer i en stilling tilknyttet Oslo Pensjonsforsikring,
- allerede jobber ved siden av pensjonen og du går opp i stillingsprosent, og stillingen er tilknyttet Oslo Pensjonsforsikring,
- får innvilget ytelser fra Nav eller en annen offentlig tjenestepensjonsordning, eller det skjer endring i slike ytelser.
I slike tilfeller skal pensjonen din endres. For at pensjonen skal bli korrekt, må vi derfor få beskjed. Dette er viktig for å unngå at du i ettertid må tilbakebetale for mye utbetalt pensjon.