AFP er annerledes enn før 

Nye regler for offentlig tjenestepensjon gjør at personer født i 1963 og senere får en helt annen type AFP enn det som var før. 

Tidigere har AFP i offentlig sektor vært en tidligpensjon som man har kunnet ta ut mellom 62 og 67 år. Nå har AFP blitt et livsvarig tillegg som kommer ved siden av alderspensjonen du får fra oss.

Nb! Loven om ny AFP som nå er vedtatt i Stortinget gjelder kun ansatte som har en lovbestemt ordning (ansatte i staten med pensjonsordning i Statens pensjonskasse). Pensjonsordningen til Oslo kommune og andre pensjonsordninger hos Oslo Pensjonsforsikring er bestemt i tariffavtale og vedtekter, så det kan være at det blir noen mindre justeringer i ny APF når reglene blir vedtatt for pensjonsordningene hos oss.

Hvordan blir AFP for deg som er født i 1963 og senere? 

Ny AFP har fått navnet Livsvarig AFP. Det er en livsvarig pensjon som kommer i tillegg til alderspensjon. 

Hvis du oppfyller vilkårene for AFP, kan du starte å ta ut AFP når du ønsker, fra du fyller 62 år og frem til du fyller 70 år. Det utbetalte beløpet vil øke for hver måned du venter med uttaket. Det er på grunn av levealdersjustering av pensjon. 

Du trenger ikke å slutte å jobbe for å ta ut AFP. Etter at du har begynt å ta ut AFP kan du jobbe så mye du vil ved siden av uten at det påvirker pensjonen din. 

Livsvarig AFP vil for de fleste utgjøre en stor del av den samlede pensjonen de får utbetalt fra OPF.