Pensjonere ansatte født i 1962 eller tidligere
Arbeidsgivers rolle i søknadsprosessen:
- Når medlemmer skal gå av med alderspensjon eller AFP, må du fylle ut arbeidsgivers del av søknaden deres. Dette gjøres digitalt på Din virksomhet (innloggede sider for arbeidsgivere).
Det er arbeidstaker som starter søknadsprosessen. Du vil få varsling fra oss når det er arbeidsgivers tur til å fylle inn sin del av søknaden. Se rutine for utfylling av digitale søknader
Rapportering av lønns- og stillingsdata (gjelder lønnsmedarbeidere i Oslo kommune):
Når en ansatt pensjonerer seg skal du rapportere på følgende måte i lønnsystemet til Oslo kommune:
- Ansatte som skal ta ut alderspensjon og AFP skal sluttmeldes som vanlig i lønnssystemet. Hvis personen skal gå av med delvis pensjon, skal du redusere stillingsprosenten.
- Det må være direkte overgang fra stillingen sluttmeldes til pensjoneringsdato. Siden man kun kan ta ut pensjon hos oss fra den 1. i måneden, må stillingen sluttmeldes i lønnssystemet den siste virkedagen måneden før. Årsaken er at det må være direkte overgang fra stilling til pensjon.
Informasjon til ansatte:
Her er noen nyttige lenker som du kan dele med ansatte som planlegger å gå av med pensjon.
Film om det norske pensjonssystemet Kort innføring i hvordan det norske pensjonssystemet er bygget opp (pensjon fra NAV, arbeidsgivere og egen sparing)
Alderspensjon
Avtalefestet pensjon
Medlemsskap og opptjening
Pensjonsvedtekter
Medlemsvilkår
Kurs i pensjon Hvert semester arrangerer Oslo Pensjonsforsikring både fysiske og digitale kurs for personer som nærmer seg pensjonsalder.
Kontaktinformasjon til Oslo Pensjonsforsikring
Fortsettelsesforsikring
Ansatte som skal gå av med AFP har mulighet til å tegne en fortsettelsesforsikring til gruppelivsforsikringen vår. Dette er en forsikring som gir utbetaling ved dødsfall uansett årsak. Medlemmet må ikke avgi helseerklæring. Les mer om forsettelsesforsikring
Pensjonere ansatte født i 1963 eller senere
Arbeidsgivers rolle i søknadsprosessen:
Du skal ikke fylle ut søknader om pensjon (arbeidsgivers del) for ansatte født i 1963 eller senere som skal ut vanlig alderspensjon eller AFP. Med de nye pensjonsreglene for medlemmer født i 1963 eller senere er det kun ansatte selv som søker om disse pensjonstypene.
Skal den ansatte ta ut særalderspensjon gjelder andre regler og slike søknader skal fremdeles via arbeidsgiver.
Ansatte som fremdeles kan ta ut særalderspensjon er:
- Ansatte som har en stilling med aldersgrense 60 år og er født fra og med 1963
- Ansatte som har en stilling med aldersgrense 65 år og er født i 1963 eller 1964
- Ansatte i Oslo kommune som fikk endret aldersgrensen for stillingen sin i 2022, kan ha pensjonsrettigheter som om de fremdeles hadde aldersgrensen de hadde før endringen. Her kan du lese mer om endringen av særaldersgrenser i 2022.
Disse gruppene kan velge om de vil ta ut særalderspensjon eller vanlig alderspensjon før de fyller 67 år. Velger de særalderspensjon, gjelder den samme søknadsrutinen som tidligere. Du må da fylle inn arbeidsgivers del av søknaden. Dette gjøres digitalt på Din virksomhet (innloggede sider for arbeidsgivere). Se rutine for utfylling av digitale søknader (særalderspensjon)
Les mer om reglene for særalderspensjon her.
Rapportering av lønns- og stillingsdata (gjelder lønnsmedarbeidere i Oslo kommune):
Når en ansatt pensjonerer seg skal du rapportere på følgende måte i lønnssystemet til Oslo kommune:
- De ansatte trenger ikke lenger å slutte i stillingen sin for å starte å ta ut pensjon. Fortsetter de å jobbe, skal du ikke gjøre noe i lønnssystemet. Slutter de i stillingen, skal den ansatte sluttmeldes i lønnssystemet.
- For ansatte som tar ut særalderspensjon* må den ansatte sluttmeldes i lønnssystemet. Det må være direkte overgang fra stillingen sluttmeldes til pensjoneringsdato. Siden man kun kan ta ut pensjon hos oss fra den 1. i måneden, må stillingen sluttmeldes i lønnssystemet den siste virkedagen måneden før. Hvis personen skal gå av med delvis særalderspensjon, skal du redusere stillingsprosenten.
*Hvordan kan du vite om en ansatt skal ta ut særalderspensjon eller vanlig alderspensjon?
- Personen må ha en stilling med aldersgrense 60 år og være født fra og med 1963 eller ha en stilling med aldersgrense 65 år og være født i 1963 eller 1964.
Ansatte i Oslo kommune som fikk endret aldersgrensen til stillingen sin i 2022, kan ha pensjonsrettigheter som om de fremdeles hadde aldersgrensen de hadde før endringen. Her kan du lese mer om endringen av særaldersgrenser i 2022. - Personen må ha valgt å ta ut særalderspensjon og ikke vanlig alderspensjon. Det kan du ikke finne ut i lønnsystemet, men du finner det i søknadsarkivet under søknader på Din virksomhet. Hvis søknaden ligger der, er det en søknad om særalderspensjon. Grunnen er søknader om særalderspensjon fremdeles skal fylles ut av arbeidsgiver. Søknader om vanlig alderspensjon skal ikke lenger fylles ut av arbeidsgiver.
Har du ikke tilgang til søknadsarkivet, må du kontakte en HR-medarbeider i den aktuelle virksomheten med tilgang.
Informasjon du kan gi til den ansatte:
Hvis du planlegger pensjon, finner du mye nyttig informasjon på nettsidene til Oslo Pensjonsforsikring
Film om det norske pensjonssystemet Kort innføring i hvordan det norske pensjonssystemet er bygget opp (pensjon fra NAV, arbeidsgivere og egen sparing)
Planlegge pensjon
Alderspensjon
Avtalefestet pensjon
Informasjon til medlemmer med særaldersgrense i stillingen sin. Noen yrker har det som kalles særaldersgrense. Blant våre medlemmer gjelder dette i hovedsak sykepleiere, helsefagarbeidere, renholdere og brannpersonell. Frem til de nye pensjonsreglene ble gjeldende fra 2020, har alle med særaldersgrense hatt muligheten til å ta ut en tidligpensjon som kalles særalderspensjon. Noen med særaldersgrense har fortsatt rett på dette, mens andre har ikke lenger rett på særalderspensjon.
Medlemsskap og opptjening
Pensjonsvedtekter
Medlemsvilkår
Kurs i pensjon Hvert semester arrangerer Oslo Pensjonsforsikring både fysiske og digitale kurs for personer som nærmer seg pensjonsalder.
Lurer du på noe?
Ta gjerne kontakt med oss hvis du lurer på noe mer.
Her finner du kontaktinformasjonen vår