Generelt om uførepensjon
Hvem har rett til uførepensjon?
Alle våre medlemmer er dekket av vår uførepensjonsordning.
Du kan også ha rett til uførepensjon fra oss hvis du er tidligere medlem hos oss. Les mer om hva som gjelder for tidligere medlemmer her.
For å ha rett til uførepensjon må du være 20 prosent ufør eller mer. Uførheten må skyldes sykdom eller skade.
Viktig å merke seg:
Uførepensjon gjelder ikke i følgende tilfeller:
- Hvis du blir ufør som følge av en sykdom som inntreffer i løpet av de to første årene etter innmelding, og du må antas å ha kjent til sykdommen før du ble ansatt, har du ikke rett til uføreytelse.
- Hvis du blir ufør som følge av en sykdom som inntreffer i løpet av de to første årene etter du har gått opp i stillingsstørrelse, og du må antas å ha kjent til sykdommen før du gikk opp i stilling, har du ikke rett til uføreytelse for den delen av stillingen du har økt. I slike tilfeller skal uføreytelsen beregnes med utgangspunkt i den opprinnelige stillingsstørrelsen.
- Hvis du uten rimelig grunn nekter å ta imot tilbud om behandling, rehabilitering eller arbeidsrettede tiltak, har du ikke rett til uføreytelse.
Mer informasjon om vilkårene finner du i pensjonsvedtektene.
Når er det aktuelt med uførepensjon?
Er du sykemeldt utover ett år vil du ikke lenger ha rett til lønn fra arbeidsgiveren din, og du vil da kunne ha rett til uførepensjon fra oss.
Uførepensjon kommer i tillegg til eventuelle ytelser fra Nav (arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd).
Kan du søke om uførepensjon hvis uføregraden din er for lav for å få utbetalt arbeidsavklaringspenger/uføretrygd fra Nav?
Hvis du er 20 prosent ufør eller mer, kan du søke om uførepensjon hos oss selv om du ikke får utbetalt arbeidsavklaringspenger/uføretrygd fra Nav.
Gjelder dette deg, søker du om uførepensjon på vanlig måte på Din side. Saken din vil bli vurdert av vår rådgivende lege.
Nødvendig dokumentasjon:
- Legeerklæring. Dette skjemaet finner du sammen med søknadsskjemaet om uførepensjon på Din side.
Viktig å merke seg:
Hvis du blir delvis ufør med en uføregrad lavere enn 50 prosent, uten at du samtidig har rett til arbeidsavklaringspenger (AAP) eller uføretrygd fra Nav, kan det få uheldige økonomiske konsekvenser for deg. Det kan føre til:
- Lavere AAP eller uføretrygd fra Nav hvis du senere blir mer ufør enn i dag
- Lavere alderspensjon fra Nav når du blir 67 år
Hvor lenge får du uførepensjon?
Vi utbetaler uførepensjon så lenge du får utbetalt arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd fra Nav. Perioden vil bli forlenget, stanset eller endret som følge av vedtakene til Nav. Det skjer automatisk, så du trenger ikke å søke på nytt hos oss.
Hvis du ikke får utbetalt arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd fra Nav, så har du i vedtaksbrevet ditt fått informasjon om hvor lenge vi utbetaler uførepensjon. Er du i tvil, må du gjerne kontakte oss.
Er det aktuelt med forlengelse, må du søke på nytt.
Overgang til alderspensjon:
Alle som har en aldersgrense for stillingen som er over 67 år, vil gå over fra uførepensjon til alderspensjon fra fylte 67 år. Har du en lavere aldersgrense vil du gå over til alderspensjon når du når stillingens aldersgrense. Dette skjer automatisk, og du trenger ikke å søke om dette.
Hva får du i uførepensjon?
Er du 100 prosent ufør og har rett til full uførepensjon, kan du forvente å få utbetalt en samlet ytelse fra oss og Nav på cirka 70 prosent av lønnen du hadde før du ble sykemeldt*. Hoveddelen utbetales fra Nav i form av arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd. Resten utbetales fra oss i form av uførepensjon.
Har du barn under 18 år, vil du få utbetalt barnetillegg. Den samlede ytelsen din fra oss og Nav vil dermed bli litt høyere enn beskrevet over.
Hva er kravet til full uførepensjon? For å ha rett på full uførepensjon, må du som hovedregel ha en opptjeningstid på 30 år i 100 prosent stilling tilknyttet en offentlig pensjonsordning.
Når opptjening i forbindelse med uførepensjon beregnes, inkluderes også din fremtidige opptjening frem til du fyller 67 år. Har du en stilling med lavere aldersgrense enn 67 år, beregnes den fremtidige opptjeningen frem til aldersgrensen til stillingen din. Slik finner du aldersgrensen din.
Hvis opptjeningstiden, stillingsprosenten eller uføregraden er lavere, reduseres pensjonen tilsvarende.
Hvis du er tidligere medlem eller folkevalgt, er det andre krav til full opptjening.
Her kan du lese mer om rettighetene som gjelder for tidligere medlemmer.
Her kan du lese mer om rettighetene som gjelder for folkevalgte.
*Dette gjelder kun for lønn opptil 12 G (G er grunnbeløpet i folketrygden
Grunnbeløpet oppdateres årlig. Per 1. mai 2024 er 12 G = 1 488 336 kroner.
Tjener du mer enn 12 G, medregnes ikke den delen av lønnen din som overstiger 12 G.
Hva er reglene for inntekt og uførepensjon?
Du kan jobbe så mye du vil ved siden av uførepensjonen, men hvis årsinntekten din overstiger inntektsgrensen er det viktig at du melder i fra til oss. Vi vil da justere ned pensjonsutbetalingen, slik at du i ettertid slipper å tilbakebetale for mye utbetalt pensjon.
Du finner inntektsgrensen din i vedtaksbrevet du mottok fra oss da du fikk innvilget uførepensjon. Har du ikke lenger vedtaksbrevet, kan du kontakte oss for å få vite hva du har i inntektsgrense.
Du kan melde fra om endret inntekt på Din side.
Viktig å merke seg:
- Det vil normalt lønne seg å kombinere uførepensjon og arbeid. Selv om pensjonsutbetalingen din skal reduseres når inntekten overstiger inntektsgrensen din, vil du samlet få mer utbetalt hver måned.
- Hvis årsinntekten din overstiger 80 prosent av inntekten du hadde før du ble syk, skal pensjonsutbetalingen din stanse og retten til uførepensjon kan falle bort. Det har sammenheng med at den nedre grensen for rett til uførepensjon er 20 prosent uføregrad.
- Det er viktig at du gir oss beskjed når du ser at inntekten din endres. Dersom den fortløpende pensjonsutbetalingen ikke endres, må eventuelt for mye utbetalt pensjon tilbakebetales i forbindelse med det årlige etteroppgjøret.
- Uføregraden din endres normalt ikke selv om pensjonsutbetalingen reduseres.
- Har du en delvis uførepensjon og blir ytterligere arbeidsufør, kan du søke om høyere uføregrad.
Hva er et etteroppgjør?
Hvert år, i forbindelse med at fjorårets skatteoppgjør er klart, gjennomfører vi det vi kaller et etteroppgjør. Det gjør vi for å sikre at alle med uførepensjon hos oss har fått utbetalt korrekt pensjon for det aktuelle inntekståret. Grunnen til dette er at størrelsen på uførepensjonen er avhengig av din faktiske inntekt.
Når vi beregner uførepensjon tar vi utgangspunkt i din forventede inntekt. På bakgrunn av dette, har du fått en inntektsgrense fra oss. Tjener du under inntektsgrensen din får du korrekt utbetalt pensjon fra oss.
Les mer om etteroppgjøret for 2023
Hvis du har tjent mer enn inntektsgrensen din, kan du ha fått for mye utbetalt pensjon fra oss
Hvis vi ikke får beskjed om at du har tjent over inntektsgrensen din, eller at du ikke har meldt fra om dette i tide, vil det først fremkomme i etteroppgjøret at du har fått for mye utbetalt pensjon, og du må da tilbakebetale dette. Alle som må tilbakebetale vil få brev fra oss om dette.
I noen tilfeller er det også aktuelt å få tilbakebetalt pensjon
Dette gjelder i tilfeller der du har meldt inn om endret inntekt, men ikke har tjent så mye som du har oppgitt til oss allikevel. Alle som får tilbakebetalt pensjon fra oss vil få brev fra oss om dette.
Søknadsprosessen
Hvordan søker du om uførepensjon?
Hvilket skjema som gjelder for deg, kommer an på hvilken situasjon du er i.
Hvis du skal søke om uførepensjon for første gang, gjelder følgende:
Slik fungerer søknadsprosessen:
- Arbeidsgiveren din starter søknadsprosessen ved å fylle ut arbeidsgiverdelen av søknaden, som de finner på sine innloggede sider. Når dette er gjort, blir din del av søknaden tilgjengelig for utfylling på Din Side.
- Fyll ut din del av søknaden.
- I noen få tilfeller vil det være nødvendig med legeerklæring. Skulle dette være aktuelt, vil du motta brev fra oss om dette etter at vi har mottatt søknaden fra deg. Hører du ikke noe fra oss, trenger vi ikke legeerklæring.
Hvis du har fått en høyere uføregrad og skal søke om økt uførepensjon, gjelder følgende:
Slik fungerer søknadsprosessen:
- Arbeidsgiveren din starter søknadsprosessen ved å fylle ut arbeidsgiverdelen av søknaden som de finner på sine innloggede sider. Når dette er gjort, blir din del av søknaden tilgjengelig for utfylling på Din Side.
- Fyll ut din del av søknaden.
- I noen få tilfeller vil det være nødvendig med legeerklæring. Skulle dette være aktuelt, vil du motta brev fra oss dette etter at vi har mottatt søknaden fra deg. Hører du ikke noe fra oss, trenger vi ikke legeerklæring.
Hvis du skal søke om forlengelse, gjelder følgende:
Viktig å merke seg: Dette gjelder kun deg som ikke får uføretrygd eller arbeidsavklaringspenger (AAP) fra Nav.
Hvis du har fått vedtak om uføretrygd eller AAP fra Nav, så vil du automatisk forlenge uførepensjonen din hos oss uten at du trenger å søke.
Slik fungerer søknadsprosessen:
Hvis du fremdeles jobber for, eller har permisjon fra arbeidsgiveren din, gjelder følgende:
Du og arbeidsgiver må fylle ut hver deres del av søknaden. Skjemaet er digitalt og startes av den ansatte.
- Søk i god tid før vedtaksperioden din opphører.
- Fyll inn din del av søknaden. Du finner søknaden på Din Side.
- Arbeidsgiveren din må fylle ut arbeidsgiverdelen av skjemaet på Din virksomhet. Arbeidsgiver får varsel fra oss om at din del er utfylt.
- Etter at vi har mottatt søknaden din, vil du få tilsendt en legeerklæring og en bekreftelse på at vi trenger legeerklæring.
- Ta med bekreftelsen til legen din. Legen din fyller ut legeerklæringen og sender den inn sammen med fakturaen, som rettes til Oslo Pensjonsforsikring.
Hvis du ikke lenger er ansatt, gjelder følgende:
Skjemaet er digitalt og tilgjengelig på Din side.
- Søk i god tid før vedtaksperioden din opphører.
- Fyll inn søknaden. Du finner søknaden på Din Side.
- Etter at vi har mottatt søknaden din, vil du få tilsendt en legeerklæring og en bekreftelse på at vi trenger legeerklæring.
- Ta med bekreftelsen til legen din. Legen din fyller ut legeerklæringen og sender den inn sammen med fakturaen, som rettes til Oslo Pensjonsforsikring.
Trenger jeg legeerklæring?
For deg som skal søke om vanlig uførepensjon, gjelder følgende:
I noen få tilfeller vil det være nødvendig med legeerklæring. Skulle dette være aktuelt, vil du motta brev fra oss om dette. Hører du ikke noe fra oss, trenger vi ikke legeerklæring.
Brevet som sendes ut til personer som trenger legeerklæring inneholder en legeerklæring og en bekreftelse på at vi trenger legeerklæring. Dette tar du med til legen din. Legen din fyller ut legeerklæringen og sender den inn sammen med fakturaen som rettes til Oslo Pensjonsforsikring.
For deg som skal søke om fortsatt uførepensjon, gjelder følgende:
Vi trenger ny legeerklæring fra deg, men den skal ikke sendes inn sammen med søknaden. Den skal ettersendes. Dette skjer på følgende måte:
Etter at vi har mottatt søknaden din, vil du få tilsendt et brev fra oss med en legeerklæring og en bekreftelse på at vi trenger legeerklæring.
Legeerklæringen og bekreftelsen tar du med til legen din. Legen din fyller ut legeerklæringen og sender den inn sammen med fakturaen som rettes til Oslo Pensjonsforsikring.
Hvor lang er behandlingstiden på søknader?
Når pensjonen din er beregnet, vil du få et vedtak fra oss med informasjon om beløp og utbetalingsdato. Behandlingstiden vår er normalt på 8–10 uker.
Går det an å søke om pensjon tilbake i tid?
Ja, det er mulig. Du vil få etterbetalt pensjon tilbake til måneden du fylte vilkårene for rett til pensjon. Vi etterbetaler i utgangspunktet maks tre år tilbake i tid.
Utbetaling av uførepensjon
Når utbetales uførepensjon fra OPF?
Pensjon fra oss utbetales den 15. hver måned, og settes direkte inn på kontoen din. Hvis den 15. faller på en helg eller helligdag, utbetales pensjonen siste virkedag før.
Se oversikt over våre utbetalingsdatoer her.
Nav har utbetaling av sine pensjoner den 20. i måneden.
Hvor finner du utbetalingsslippen?
Utbetalingsslippen finner du under Din pensjon, Dine utbetalinger på Din side.
Hvordan kan du endre skattetrekk?
Hvis du skal endre skattetrekket ditt, må du gjøre dette hos Skatteetaten.
Vi henter alle skatteopplysninger elektronisk fra Skatteetaten den første i hver måned.
Hvordan skattlegges uførepensjon?
Uførepensjon skattlegges som lønnsinntekt.
På Skatteetatens nettsider kan du lese mer om skatteregler for pensjonister.
Verdt å merke seg: I juni trekkes det ikke skatt på uførepensjon. I desember blir det trukket halv skatt på uførepensjon.
Hvordan reguleres uførepensjon?
Hvordan kan du endre adressen din?
Adressen vi har oppført på deg er din folkeregistrerte adresse. Om denne adressen ikke stemmer, kan du endre denne på Skatteetatens nettsider.
Hvis du kun ønsker å endre c/o-adresse kan du imidlertid gjøre dette direkte til oss. C/o er en engelsk forkortelse som betyr «care of» og er aktuelt i tilfeller der du ønsker at noen andre skal motta posten din på vegne av deg. Du finner vår kontaktinformasjon her.
Hvordan kan du endre kontonummer?
Du kan enkelt endre kontonummer under Din pensjon, Dine utbetalinger på Din side.
Skal du endre til et utenlandsk kontonummer, er det viktig å være klar over følgende:
Vi kan kun utbetale til banker med IBAN- og SWIFT-nummer. Ønsker du å endre kontonummer til en utenlandsk bank, må du sende oss en skriftlig henvendelse med IBAN-nummer og SWIFT-kode. Disse får du ved å kontakte banken din.
Hvor finner du inntektsgrensen din?
Du finner inntektsgrensen din i vedtaksbrevet du mottok fra oss da du fikk innvilget uførepensjon. Hvis det er en stund siden du fikk vedtaksbrevet, kan inntektsgrensen din ha økt noe. Grunnen er at inntektsgrensen oppjusteres med nytt grunnbeløp hvert år.
Hvis du har hatt uførepensjon sammenhengende fra 2014 eller tidligere, og ikke hatt noen endring i uføregraden din etter dette, fikk du informasjon om inntektsgrensen din i et brev som vi sendte ut til alle våre uførepensjonister ved årsskiftet 2014/2015.
Kan inntektsgrensen økes?
Hvis du har delvis uførepensjon, og får økt lønn, kan det være aktuelt å øke inntektsgrensen din.
For at vi skal kunne øke inntektsgrensen din, må du oppfylle følgende kriterier:
- Lønnsøkningen må være fra en stilling som gir rett til medlemskap i en offentlig tjenestepensjonsordning (oss, Statens pensjonskasse m.fl.). Økningen kan ikke skyldes at du har økt stillingsstørrelsen din.
- Lønnsøkningen må være høyere enn økningen av folketrygdens grunnbeløp. Denne økningen varierer fra år til år. Er du usikker på om du har hatt en slik høyere lønnsøkning, kan vi hjelpe deg med dette.
Oppfyller du alle disse kriteriene, kan du ta kontakt med oss for å få endret inntektsgrensen din.
Frist: 31. desember året etter at inntektsøkningen skjedde.
Når endres uførepensjon til alderspensjon?
Alle som har en aldersgrense for stillingen som er over 67 år, vil gå over fra uførepensjon til alderspensjon fra fylte 67 år.
Har du en lavere aldersgrense vil du gå over til alderspensjon når du når stillingens aldersgrense. Dette skjer automatisk og du trenger ikke å søke om dette.
I hvilke situasjoner må du melde fra til oss om endringer?
Du må gi oss beskjed hvis du:
- ser at årsinntekten din vil overstige inntektsgrensen du har fått fra oss. Du kan melde om den nye inntekten din på Din side.
- ser at årsinntekten din vil overstige 80 prosent av den inntekten du hadde før du ble syk.
- får innvilget andre ytelser fra Nav enn arbeidsavklaringspenger/uføretrygd eller ytelser fra en annen offentlig tjenestepensjonsordning (Statens pensjonskasse, KLP, m.fl.).